Het Vlaamse Gewest stelde in de periode 2006-2008 samen met de gemeenten een zoneringsplan op. Op 19 augustus 2008 werd het definitieve zoneringsplan van de gemeente Heist-op-den-Berg vastgesteld bij ministerieel besluit.

Hierin staat aangeduid waar er riolering is of waar die ooit aangelegd zal worden (groene clusters) én waar er niet aangesloten kan worden op een openbaar rioleringsnet (rode clusters). Eigenaars van gebouwen die in een dergelijke rode cluster gelegen zijn, moeten dus zelf instaan voor de zuivering van hun afvalwater. In de meeste gevallen is de plaatsing van een individuele behandelingsinstallatie van afvalwater (kortweg IBA) hier een geschikte oplossing. Via de website van de VMM kan u nagaan in welke zone uw woning gelegen is: http://geoloket.vmm.be/zonering/.
 
Tot nu toe stond de Heistse burger, wanneer die eigenaar was van een perceel gelegen in een rode cluster, zelf in voor de plaatsing en het onderhoud van zijn IBA. Op donderdag 31 maart 2011 wordt echter een eerste individuele waterzuiveringsinstallatie door HidroRio geïnstalleerd in de Ysvogelstraat 2 in Heist-Goor. Met HidroRio biedt Pidpa, de provinciale en intercommunale drinkwatermaatschappij van de provincie Antwerpen, gemeenten en steden een totaalpakket aan op het vlak van afvalwaterbeheer.
 
Schepen Carl Verelst, bevoegd voor onder andere Milieu, is alvast enthousiast. “De plaatsing van deze IBA vandaag, betekent dat wij werk willen maken van de afvalwaterproblematiek. Samen met HidroRio kunnen wij een oplossing bieden voor de verwerking van afvalwater van woningen die niet via de riolering op een grootschalige waterzuivering aangesloten kunnen worden. Absoluut een stap in de goede richting.”